Булимия

Булимия

Булимия нервоза е хранително разстройство, характеризиращо се с чести епизоди на импулсивно преяждане, следвано от отчаяни усилия да се предотврати наддаването на тегло.

Важно е да се отбележи, че булимията не винаги включва повръщане, употреба на лаксативи или диуретици. Прекомерните физически упражнения или изтощителните диети след епизодите на преяждане също са симптоми на булимия.

Възстановяването е възможно!

Обща черта на страдащите от хранително разстройство е въпросът дали наистина е възможно възстановяване. Повечето хора са опитвали да се възстановят – може би използвайки силата на волята, за да контролират храненето си, или опитвайки да добавят храни в диетата си. Въпреки това, те често подхождат погрешно или се фокусират твърде много върху храната и не адресират подлежащите причини. Хранителното разстройство представлява стратегия за справяне на индивида – стратегия, която предизвиква повече проблеми, отколкото решения.

Терапевтична философия на хранителните разстройства

Хранителните разстройства повлияват индивида във физически, емоционален и социален план. Те могат значително да нарушат живота на страдащите и те да загубят онези неща, които правят живота смислен.

Ние в Къща Феникс разглеждаме булимията като дезадаптивен модел за справяне и най-добрият възможен опит на индивида да преодолее житейските стресори. Нашата цел при лечението на булимия е да помогнем на индивидите да идентифицират чувствата си и да развият алтернативни модели за справяне, които не нарушават здравето им.

Лечение на булимия в Къща “Феникс”

Нашият терапевтичен подход съчетава ефективността на когнитивно-поведенческата психотерапия и структурираната резидентна програма за преодоляване на погрешните модели за справяне и цялостна промяна на поведението и личността. Всъщност, храненето и теглото са само малка част от възстановяването и са по-скоро израз на това, доколко добре върви възстановителния процес, отколкото негова главна цел.

Когнитивно-поведенческата психотерапия се счита за “златен стандарт” при лечението на булимия. Цели се промяна на нездравословните и често изкривени вярвания за себе си, тялото, храната и взаимоотношенията. Когнитивно-поведенческата терапия е ефективна при лечение на множество емоционални и поведенчески проблеми.

Резидентната програма в условията на структурирана и защитена терапевтична среда включва Групова терапия – важна част от терапевтичната програма в Къща Феникс. Всеки ден се състои от няколко терапевтични групи, които осигуряват:

1407 София, Лозенец
ул. Рилски езера №16

0898 / 209 175
0887 / 563 028

phoenix_house@abv.bg

Owned by