Хазартна зависимост

Хазартна зависимост

Хазартна зависимост е утвърдена необходимост за правене на залози с цел печалба или постигане на преимущество. Според международната квалификация за болести и свързани здравословни проблеми ICD-10 (International Classification of Diseases and Related Health Problems) заедно с трихотоломания, клептомания и пиромания) се разглеждат като ненормални привички с кодово название F63.0 (патологично комарджийство).

Симпотими и оплаквания

Характеризира се, че поетият риск постоянно се увеличава и контролът върху поведението се губи. Зависимите претърпяват огромни финансови загуби (придружени с изненада). Частично дори липсва всякaкво осъзнаване за състоянието си.

При наличието на определени характеристики при участие в хазарт, медицината приема съществуването на психично разстройство. При зависимите от хазарт по-често в сравнение с останалото население се откриват и други психични заболявания. Както и при химичните зависимости, съществуват форми на лечение, при които се комбинират различни подходи на медицината и психологията. Подобно на лечението на алкохолната зависимост, и тук за поддържане на постигнатия успех имат клубовете на анонимните зависими към хазарт.

Хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, толеранс, абстинентни симптоми.

Критерии:

За да бъде определен един човек като хазартно зависим, според последната класификация на Американската психиатрична асоциация той трябва да отговаря на най-малко четири от следните критерии:

Последствия и усложнения

Пристрастените прекарват все повече и повече време за хазарт, като всякъкви други интереси биват занемарени. Пристрастяването може да доведе до социална изолация и до отчуждаване.

Все по-големите залози водят до все по-големи загуби и накрая дори до презадлъжняване. Хазартната зависимост кара много хора да извършват престъпления, да крадат или да вземат назаем пари от роднини и пр.

Причини

Зависимостта започва с малка парична печалба, която прелъстява към по голем печалби. Първата и единствена заповед, водеща към финансовия и човешки крах на комарджията гласи:”'Спечелиш ли - върви си!'”. В сучай, че процесът бъде прекъснат, се появяват ясни симптоми, които приличат на наркотично отнемане.

Според някои учени главният мозък на човек, пристрастен към хазартни игри, има същите неврофизиологични особености като този на наркомана. Според други това е на първо място социален, а не физиологичен проблем.

Не е доказано "мекият хазарт" - тотото, лотарията и телевизионните игри да води до пристрастяване.

Чрез компютърни игри може обаче да се развиве хазартна зависимост, тъй като, подобно на хазарта, те изкривявт реалността към положителното илюзорно усещане.

По-често разпространени причини:

Предотвратяване

Всяка откритост и междучовешки контакт действат предотвратяващо. Както при алкохола и цигарите е важно да се научи умереното консумиране на средства за наслада и на удоволствие.

Разпостранение

• Над 11 200 души в България страдат от хазартна зависимост, сочат данни на БАН. 30-35 на сто от играещите хазарт у нас са пристрастени и са носители на висок социален риск. Между 4 и 7 процента от населението над 18-годишна възраст страда от зависимост към хазарта.

През този предиод във Венеция има 2 казина (51 % общинското участие), а в Австрия - 32 000, във Франция - 80 000, в Белгия - 18 000 ротативки. Оборотът на една машина в България по това време е 8 пъти по-голям, отколкото на ротативка в Германия.

С навлизането на Интернет големи суми на залагане се пренасочват по електронен път.

Фактори, улесняващи развитието на патологичен хазарт

Лечение

Лечението е психо-когнитивно или психоло- или поведенчески-терепевтично. Цели се овладяване на контрола върху играта, а не пълна абстиненция, чрез прилагане на когнитивна поведенческа терапия. Зависимостта има дълга предистория. Често родителите имат зависимост от наркотици, алкохол или хазарт.

В България помощ оказва Национален център по наркомании. Друга възможност за лечение на хазартна зависимост е в психиатричните клиники. В началото на 2006 г. специалисти в България по този тип са все още недостатъчни. , все още няма групи като " Анонимни зависими към хазарт".

1407 София, Лозенец
ул. Рилски езера №16

0898 / 209 175
0887 / 563 028

phoenix_house@abv.bg

Owned by